Szexuális energiáról beszélni sokszor nem könnyű. Valahol megfoghatatlan dolog, nehezen átadható, nehezen hihető.
Könnyű belekeverni az orgazmus reakcióit, egy közös kapcsolódás szép emlékét. Ha jó volt, akkor már ott van. Igen, ott van, csak lehet. épp nem úgy, vagy épp nem fogjuk fel, nem értékeljük azt, ami történik velünk. Vagy csak nem értjük.
Aztán, ha kezdjük érezni, befogadni, használni nem tudjuk. Ez nem ad izgalmat, sem orgazmust, sőt, szerelmet sem! Inkább egy stabilabb nyitottságot önmagunkra és a másikra. Egy tisztább nézőpontot arra, miért lehet más a szex, a másikkal való kapcsolódás? Miért vágyunk rá, és mégis türelmesek vagyunk. Mert valami már tovább él bennünk.
Hogy jön ide az umami?
A lányom az elmúlt időszakban egyre válogatósabb lett, igazából alig evett meg valamit, húst pl. alig. Próbálkoztam mindennel, de a legtöbb esetben vakvágányra futottam. Ezért elkezdtem kicsit tudományosabban figyelni, mi az, ami ízlik neki.
Ezekből bármennyit megevett: parmezán sajt, szárított sonka, tonhal, szardínia, szardella, szója szósz, Worchester szósz, kecske sajt, kék sajt és sorolhatnám.
Mi a közös bennük? Hogy mindegyik umamiban gazdag élelmiszer.
Mi az az umami? Az umami, az alapvető négy íz (sós, édes, keserű, savanyú) mellett, az úgynevezett „ötödik íz” vagy a mennyei íz. Sokan dr. Kikunae Ikeda japán professzorhoz kötik a meghatározást, de már az ókorban is ismerték, Mithékosz szíciliai borkereskedő és szakács halat és sajtot tálalt egyszerre, ami még mostanában is fura dolognak tetszik.
Maga az umami egy aminosav, az L-glutamát íze, ahogy sokan ismerik, a nátrium glutamát. Én most nem megyek bele a ázsiai konyhák, kifőzdék, világába, sem a félkészételek ízfokozós ügyeibe.
„Mindazok, akik kellő figyelmet fordítanak az ízlelőbimbóikra, a spárga, a paradicsom, a sajt és a hús komplex ízében egy közös, mégis teljesen egyedi, sem édesnek, sem savanyúnak, sem sósnak, sem keserűnek nem nevezhető ízt fedeznek majd fel…” Kikunae Ikeda
Valami más íz van ott. Csak meg kell állnunk és lassan befogadni valami mást, ami eddig is ott volt, csak nem figyeltünk rá. Az anyatejjel a csecsemők naponta mintegy 150-200 mg szabad glutamátot fogyasztanak el jóízűen, ahogy ugyanennyit fogyasztottak el már akkor is, amikor az emberiségnek még fogalma sem volt arról, hogy nátrium-glutamát létezik. (forrás: foodandwine.hu)
Szóval, kísérletezni kezdtem és a lányomnak olyan húsgolyót, pulykafalatot készítettem, amiket szójaszósszal, és más umamiban gazdag kiegészítővel készítettem. Zabálta! Ő, aki nem evett húst, most mást nem is kért. De nem kell ázsiai ihletés sem, tészta paradicsommal és parmezánnal sajttal. Vagy egy pizza szárított sonkával. Ott volt az orrunk előtt, csak nem tudtuk, miért faljuk annyira. Mi az, ami miatt sok sajt annyira eteti magát? Hát ezért.
Hogy tovább játsszak, csináltam egy olyan marha ragut, amiben szintén ezen összetevőkkel játszottam, eszméletlen ízorgia lett.

Merészebb lettem és elmentem egy ázsiai kereskedésbe nátrium glutamátot venni. Most lehet páran felszisszennek, de ha úgyis természetes, mi lenne ha játszanánk vele? Hazamentem, bevettem a számba falatokat, majd miután lenyeltem, egy picit nátrium glutamátot, és a megmaradt íz újra ott volt, élt a számban.
Szentesi Szilvinek a Budoár estjére sütöttem egy pitét. Dió frangipane, karamellizált alma, fűszerek (fahéj, vanília, szerecsendió virág, szecsuáni bors, tonka bab) és tettem bele egy kevés glutamátot.

Miközben bemutattunk egy masszázst, a jelenlévőket arra kértem,lassan kóstoljanak, miközben bennünk ébredt a szexuális energia, az ő szájukban az íz teljesedett ki, és lassan csillapodott. Lett lassú lecsengése.
A szexuális energia nem az orgazmustól lesz, hanem, ahogy egyre jobban jelen vagyunk, önmagunkkal, a másikkal, szép lassan feléled. Amennyire önmagunk tudunk lenni, annyira tud ez bennünk élni. Felszabadul. Ehhez felszabadult test kell, felszabadult érzelem, és egy befogadó tiszta tudat. Meg persze idő, és türelem. Hogy legyen időnk átérezni. Az orgazmus sokszor egyszerűen kiüti, elmegy vele, leföldelődünk.

Benne lenni az izgalmunkban, benne lenni a kapcsolódásban, a másikban, ez az, ami teret ad ennek. A jóni masszázs oktatásokon ajánlom a férfiaknak, hogy miután partnerük lecsendesült, maradjanak a térben vele, és egy idő után elkezdenek valamit érezni. Mintha ők is szexeltek volna, mintha benne lettek volna. A szexuális energia éledezik bennük, ott van a nő energiája is, csak eddig nem volt idő, tér, hogy ezt megfigyeljék. Megállni, lelassulni egy szeretkezésben addig, hogy semmi másra ne figyeljenek, csak arra amiben vannak. Felejtsenek el mindent. Pózokat, eszközöket, hogy mit kellene a másiknak mondani, kinek mi van a fejében, fantázia, vagy kinek mi lenne jó. Mindent. Csak legyenek ebben és kezdjék el érezni, mi van ebben, minden elvárás nélkül.
Hagyni egymást és magunkat felébredni! Érezni az ízt. Ami ott volt eddig is, csak annyi minden elterelt erről. Tele vagyunk elterelődésekkel, kell ez, kell az, kell valami izgi, valami más, valami felszínesebb dolog. Pedig ott a mélyben ez dübörög, csak valami mindig elterelt.
A pitémmel én azt akartam megmutatni, hogy az ízek ott vannak, csak kell valami, amitől teljesebb lesz az egész. A szexuális energia az, amitől a szex kiteljesedik, a legtöbb izgalmas dolog vagy eltűnik, vagy játékká alakul át. A vágyaink letisztulnak, az orgazmus pedig csak része lesz a szexhez, nem célja vagy értelme. Mert a szex értelme mi leszünk, teljesebben.

A nőknek adott masszázsaimban ezt a teret próbálom megteremteni, hogy legyen szabadság és idő arra, hogy az izgalmukban jelen tudjanak lenni. Érezzék azt, ami bennük él. De, egy lassú öngyönyörszerzéssel is gyakorolható, csak épp az orgazmus célt kell egy picit elhagyni. Önmagunkban levést megérezni. Hagyni magunkat élni.
Mert valahol ezek vagyunk igazán! Az umami bennünk van, a mi szexünk mennyei íze belőlünk fakad.
Végül egy izgalmas program áprilisra: