Hiszek a minőségi szexben, a minőségi kapcsolódásban. Ha tudatosan fejlesztjük magunkat, eljutunk arra a pontra, hogy a jelenlétünkben ott lesz minden, amik vagyunk. Tudásunk, szenvedélyünk, vágyunk, érzéseink, habitusunk. Férfiként a farkunkban, nőként a puncitokban.
Nem arról fog szólni a szex, hogy éppen milyen új technikával próbálsz virítana, nem arról, hogy az aktuális fehérnemű épp mennyire izgató, nem arról, hogy a vibrátornak hány fokozata van. De arról sem, hogy mire fókuszálj, vagy épp mennyivel többet kell adnod, arról sem, hogy most elvárás lenne, vagy épp a szerelmedet kell bizonyítani.
A legegyszerűbb meztelen valódban csak ott vagy. Persze, kifinomult valódban.
A rizottó egyszerű étel, mégsem könnyű jó rizottót csinálni. Ez nem egy csatakos rizs, de nem is főtt rizs valami zöldségekkel. Nem száraz, nem folyós, a rizottó krémes. Közben a rizsszemek haraphatóak. Tökéletes harmónia.
A lányom kedvence a sáfrányos rizottó. Semmi más nincs benne tulajdonképpen, rizs és egy csipet sáfrány. Első ránézésre. De pont az apró részletek, azok minősége az, ami valójában ezt a két dolgot valami tökéletessé varázsolják.
A rizs. Arborio, a rizottóhoz gömbölyű rizs kell, ez már minden szupermarketban kapható. Szóval, a jó alapanyag közelebb van, mint gondolnád. A hosszúkás, meg basmati, elő gőzölt stb. rizsekből nem lehet rizottót készíteni. Ha nincs, ne kezdj hozzá! Félmegoldásokkal nem lehet jót csinálni. És félmegoldásokkal, nem tudod megtapasztalni, milyen az igazán jó verzió.
Szóval, a rizottóhoz kell egy kis alap, általában sofritoval kezdünk. Ez hagyma, sárgarépa és zeller szár 1-1 arányú keveréke. Nos, ebben az esetben én ezt egy picit tovább finomítottam. Póréhagyma, sárgarépa, zellerszár mellé tettem ugyanennyi paszternákot is. A póré frissebb ízét jobban szeretem, a paszternák citrusos-édes íze meg remekül passzol az egészhez. Azért négy fallikus zöldség erősen megalapozza a csatakos végkifejletet.
Mivel kb. négy marék rizst használtam, ehhez arányaiban egy fél répányi zöldség arányt vettem. Hogy a krémességet fokozzam, a zöldségeket egy gerezd fokhagymával kiegészítve, egy kevés olívaolajjal egy aprítógépben finomra, sőt, pépesre aprítottam. Majd extra szűz olíva olajon lassan párolni kezdtem, egy csipet sóval. Fallikus zöldségek, extra szűz olajon. Behatolás ON.
Közben elővettem a fagyasztóból egy alaplevet. Igen, ehhez kell alaplé. Vagy elteszel egy kis húslevest leszűrve a fagyasztóba, vagy olykor főzöl egy nagyobb adagot, és azt teszed el darabokban. Ha egyik sincs, akkor vegyél tartósítószer mentes leveskockát. Nekem most vaddisznó alap levem volt. Majd elmesélem egyszer honnan is 🙂 . Igen, fallikus cucchoz, most még egy kis vadállat is.
Szóval, az alap levet felmelegítettem, majd dobtam bele egy ág rozmaringot, maradt kint a kertben a bokron, meg pár ágacska kakukkfüvet. Illetve, egy kevés egész fekete borsot. Hogy igazán minőségi legyen, tellicherry fekete borsot használtam. Hagytam, hogy a fűszerek, lassan bugyogva, átadják ízüket a lének.
Amikor a zöldségek lassan megpárolódtak, jöhetett a rizs, kb. négy maréknyi. Ezt átforgattam a zöldségekben, hagytam egy picit forrósodni, majd jöhetett az első zuhany. Egy kis bor. Én most száraz tokaji furmintot használtam, szeretem ennek finom fűszeres ízét. Nemes bor, egy kifinomult ételhez. Mivel igazából nincs benne sok alapanyag, fontos, hogy minden részlet minőségi legyen. Semmi ne lógjon ki, húzza le az egészet! Ne terelje el az alapízek szépségét!
Ugye, hogy olyan mint maga a jelenlét? Ha valami nem igazán teljes, nem oda való, az elviszi az egész szex szépségét.
Amikor a bor elpárolgott, jöhet az első pár kanál alaplé. Ez a rizottó készítés legszebb, legfontosabb pontja. Itt kezdünk benne lenni a főzésben igazán. Ahogy lassan kiengedi a rizs a keményítőt, pont olyan, ahogy a nő lassan átadja a magát a férfinek. Nedvesedik a punci, szaftos lesz a rizs. Folyamatosan kevergetni kell, olykor lassabban, olykor gyorsabban, aztán újra pár kanál alaplé. Ott lenni, vele lenni, megtartani.
Aztán, az első pár kanál után, jöhet maga a csoda! A sáfrány, az egyik legkülönlegesebb fűszer. A sáfrány nem más, mint egy krókusz virágnak a bibéje. A legdrágább fűszer, egzotikus, valahol afrodiziákum. Szóval szexi, valahogy nekem jön a csikló analógia.

De, ez most nem egy csikló pörgetés, a rizottóhoz idő kell! Inkább azt teremtjük meg, hogy a sáfrány feloldódjon ebben, adja át színét és ízét minden egyes rizsszemnek. Egy zacskóban 0,12 gramm van. Ilyen kevés fűszer is csodát teremt. Aranysárga lesz az étel, az íze hangsúlyossá válik. Gyönyörben lesz az egész! A jó szex nem egy lineáris út az orgazmushoz. Eltávolodunk a csikló izgatástól, de benne maradunk az izgalomban.
Szóval, kavarjuk, kanalazzuk az alaplevet, mindaddig, amíg a rizsszemek haraphatóan puhák nem lesznek. De ne főzzük szét! Az állaga krémes, és az a krémes szaft befedi a rizsszemeket. Most jön a további finomítás, egy szép adag vaj. Ahogy Julia Child is mondta: „ Elegendő vaj, bármit jobbá tesz.” A vajtól lesz igazán fényes az étel, és ettől kapja meg az igazi krémességet is. Csak úgy csúszik az egész. Jóni olaj a felizgult puncira.
Még forrón tányérba tesszük és kevés sajtot adunk hozzá. Én most parmezán és pecorino keverékét adtam. Kemény sajtok, egyik tehén, másik juh, karakterek, amik aztán beleolvadnak a forróságba. De, ehhez valami egyszerű sajtot, kérlek, ne használj! Itt fontos a minőségi érlelt sajt. Ez most csak fűszer és nem több.
Rizs és sáfrány. Csak két dolog, de minőségük, és a hozzáadott többi részlet minősége adta meg azt, hogy valóban különleges legyen ez az étel.

Odafigyeltünk minden részletre, kellő időt adtunk ennek, élveztük minden pillanatát, beletettük azt, ami rólunk szól, ami számunkra fontos és azt, amit ezzel adni szeretnénk.
Rizs és sáfrány. Farok és csikló. Rajtad áll, mit hozol ki belőle és hogyan!
Ha tetszett a cikk, és érdekelnek a programjaim, iratkozz fel, levelezési listámra ITT.